Supper, sovs m.m.

Stegte ris

Når jeg koger ris laver jeg tit en dobbelt portion, så der er nok til dagen efter. Risen opvarmes bedst på en god, stor pande med slip-let belægning – tilsæt evt. lidt vand – eller brug risen i denne nemme ret:
Risen varmes som ovenfor, tilsæt kogt skinke i strimler, ærter (gerne frosne) og majs fra dåse og – hvis det skal være rigtig lækkert –suppleres med rejer og røræg (i mundrette stykker). Serveres rygende varmt og med enhver kan tilsætte soya efter smag og behag.

Sovs eller sauce?

Hvad er forskellen på sovs og sauce? Jo, sovs er der meget af! – hedder det i en lidt slidt vittighed, men noget er der jo om det, selvom jeg tror, at de (mål)tider, hvor en liter brun sovs hørte til, er ved at være historie.
Jeg har længe eksperimenteret med at lave en fornuftig sovs og har efterhånden fundet frem til en grundopskrift, men jeg må indrømme, at det stadig sker, at jeg kasserer eksperimenter, der ikke er blevet som de skulle.
Men her – mere som inspiration end som egentlig opskrift – min grundsovs:
I olivenolie steges ved middelhøj varme løg og hvidløg uden at de tager farve. Efter nogle minutter tilsættes fint snittet peberfrugt. Tilsæt vin – rød eller hvid, men gerne portvin eller sherry – og kog ind. Smag til med salt og peber.
Alt efter anvendelsen kan sovsen nu koges yderligere ind eller pureres med en stavblender eller passeres gennem en sigte. For tiden er min yndlingsversion at tilsætte en dåse hakkede tomater, purere det hele og efter smag og behag krydre med chili eller cayennepeber.

Hvidkålsruller

Kog et stort hvidkålshoved og pil bladene fra, når de er bøjelige.
Lav en fars som til store og små kødboller. Form en mellemstor frikadelle og svøb den i hvidkålsbladet. Bind sammen som en pakke med bomuldsgarn. Brunes i på pande eller i gryde og koges herefter færdig ved svag varme i ca. 25 minutter.

i Dette er en af de retter, jeg laver i store portioner, idet den er velegnet til at blive frosset.

Gullasch

Skær 1½kg okseklump e.l. i tern og brun i en stor gryde. Tilsæt 2 glas vin (gerne portvin eller sherry) og kog ind.
Tilsæt 2 dåser flåede, hakkede tomater, 1 stor hakket rød peber, 2 store løg i ringe, salt, peber og masser af paprika. Lad simre i et par timer og smag til med salt og peber.

Aspargessuppe

Smelt ca. 50g smør i en stor gryde og bland mel i til det får en næsten fast konsistens. Tilsæt 1l mælk og smag til med peber og bouillon (hønse, grøntsags eller klar).
Når suppen næsten koger må du evt. yderligere jævne den, hvis den stadig er for tynd.
Tilsæt asparges i stykker (fra dåse eller glas) og små kødboller.

Wokmad uden wok

Vi får regelmæssigt wokmad og bruger dertil bare en gryde, der kan tåle at blive meget varm.
Mariner kødet – svinemørbrad, kyllingefilet, kalkun, oksekød skåret i fine strimler er velegnet – i en blanding af olie (jeg bruger mest rapsolie, der kan tåle at blive meget varmt), soja sauce, chili/peber eller paprika og gerne hvidløg.
Steg kødet i lidt olie i 3-4 minutter ved højeste temperatur og under konstant omrøring og tilsæt grøntsagerne – skåret i strimler på ca. 4-5 cm – efter kogetid, så de stadig forbliver sprøde:

  • gulerødder
  • minimajs
  • porrer
  • forårsløg
  • squash/agurk
  • peberfrugt

De fleste grøntsager er velegnet til at blive lynstegt, men jeg lægger ved udvalget meget vægt på at få en god farveblanding og ikke alt for mange forskellige (fx gulerødder, minimajs og porrer).
Under stegningen kan der smages til med andre krydderier – vi har været glade for anis og ingefær.
Serveres sammen med ris.
Det er nok noget af det hurtigste og nemmeste mad jeg kan forestille mig. Samtidigt lækker og sundt og noget af det børnene virkeligt kan hjælpe med, når der skal snittes grøntsager.

Om at koge ris

Vi kan godt lide, at vores ris er kogt så de enkelte korn er faste, men ikke klistrer sammen. Det bedste resultat opnår vi på følgende måde:

  1. Hæld lidt olie i en gryde og tilsæt ris. Skru op for varmen og vend risen i olien. Vi bruger helst basmati ris.
  2. Tilsæt vand – det er vigtigt, at forholdet mellem ris og vand er 2:3. Husk salt.
  3. Når det koger, skru ned og lad det simre ca. 20 minutter. Herefter må risen gerne stå yderligere 10 minutter. Det er bedste ikke at røre i risen, mens den koger.

i Risen kan farves, hvis der tilsættes gurkemeje, paprika eller - og bedst - stødt safran.

Borddækning

Dækketøjet maa være blændende hvidt og være lagt i akkurate Folder ved Vasken. Jo bedre Kvaliteten er, des mere blankt og stift er det.
Filtunderlag lægges under Dugen for at skaane den polerede Bordplade. Dugen må lægges forsigtigt paa, saa den ikke krølles, og den maa lægges akkurat paa, saa den hænger lige langt ned til alle Sider. Servietterne lægges til Hverdag enten i en Servietring eller i et Hylster til hvert Familiemedlem; men naar der er Gæster, lægges Servietterne gerne i en ell. anden Form. Porcelæn og Glas maa ved selve Borddækningen gnides af med et Glasstykke, saa det er aldeles blankt. Sølvtøj og Knive ligesaa.
Om disse Brugsgenstande ligesom nedennævnte skal bemærkes, at de bør vælges med Omhu og Smag. Man kan her i Danmark faa saa smukke, enkle og i Pris overkommelige Ting, som det hver Dag er en Glæde at sætte paa sit Bord, og naar de behandles med Varsomhed, kan de jo holde i mange Aar.

Om monopoler

Det er én af mine kæpheste, at kvaliteten i Danmark generelt er for ringe samtidig med at prisen er for høj.
Man behøver sådan set ikke at gøre andet end at besøge et tysk supermarked for at se, at det er rigtigt – og det er ikke kun fordi momsen Tyskland er lavere!
Kvalitets- og prisforskellen gælder for kød, pålæg, ost og øl - men hvorfor? Svaret findes i de første kapitler i enhver økonomibog: monopoler!
Manglende konkurrence medfører højere priser og/eller lavere kvalitet og det er for mig ufatteligt, at de danske konkurrencemyndigheder har tilladt fusioner for slagterier (Danish Crown og Steff Houlberg), mejerier (Kløver og MD Foods) og bryggerier (Tuborg og Carlsberg).
Argumentet om, at fusionerne er nødvendige for at virksomhederne kan klare sig på de internationale markeder giver jeg ikke noget for, når konsekvenserne er – og her kommer det igen – højere priser og lavere kvalitet.
Hvis I ikke er overbeviste, så prøv at se på fx pålægget i Netto, Føtex eller Bilka og sammenlign dansk og udenlandsk på pris og kvalitet.