Med hakket kød

Bøffer med cornichons

Bland hakket oksekød af en god kvalitet med salt, peber og hakkede cornichons. Form bøffer og steg på panden ca. 10 minutter på hver side – afhængig af størrelse.

Tip: Som variation kan kapers anbefales i stedet for cornichons.

Græske frikadeller

1 kg hakket oksekød røres med 2-3 æg, 1½ deciliter rasp, salt, peber, 1 stort finthakket løg, 1 hakket rød peber og 4-5 fed presset hvidløg og ca. 100g feta i små tern.
Formes til små frikadeller, der steges på panden.

Store & små kødboller

Bland hakket kalv & flæsk med æg, rasp, meget finthakket løg, salt og peber.
Formes til små boller til bl.a. aspargessuppe eller større boller til boller i karry.
Anbring bollerne forsigtigt i kogende vand til de svømmer på overfladen. Afkøl og frys ned i passende portioner.

Om at købe vin

Der bliver efter min mening drukket alt for lidt hvidvin, så jeg har valgt at præsentere en del gode hvidvine.
Til gengæld er det ikke planlagt – men næppe tilfældigt – at der er så mange vine fra oversøiske vinlande (Chile, Argentina, New Zealand og Australien). Jeg mener, at man i den billige ende klart får mest for pengene her. Og jeg vil gerne indrømme, at især de røde vine fra de såkaldt nye vinlande rammer min smag for fyldige vine. Det er næppe heller tilfældigt, at de fleste vine er fra Netto/Dansk Supermarked – de må virkelig have gode indkøbere.
Når der ikke er nogen tyske vine med på listen, så er det simpelthen fordi det ikke er muligt at købe god tysk vin i danske supermarkeder.

Hvide

Op til 50 kr.

  • Pinot Grigio, Lamberti, Italien, Netto, 35,-

  • Kumkani, Sauvignon Blanc, Sydafrika, Netto 40,-

  • Lindemans Bin 65, Chardonnay, Netto 40,-

  • Selaks, Sauvignon Blanc, Netto 50,-

Over 50 kr.

  • Banrock Station, Chardonnay, Australien, Bilka 53,- (tilbud 3 for 98,-).

  • Caliterra, Chardonnay, Chile, Superbest m.v. 55,-

Røde

Op til 50 kr.

  • Gato Negro, Cabernet Sauvignon, Chile, Fakta 30,-

  • Cantina Tollo, Montepulciano d’Abruzzo, Italien, Netto 35,-

  • Promessa Primotivo, Phillipson, 40,- ved 12 flasker.

  • Trivento Reserve, Syrah/Malbec, Netto, 50,-

Over 50 kr.

  • Parallel 45, Cotes du Rhone, Gobi (desværre kun i København), ca. 60 kr.

  • Trio, Cabernet Sauvignon, Chile, FDB 60,-

  • Vina Errazuriz, Chile, Cabernet Sauvignon, H.I. Hansen 70,-

  • Bodega Valentin Bianchi, Argentina, Elsa, Malbec, H.I. Hansen 70,-

  • Masi Campofiorini, Ripasso, Italien, Bilka/Føtex, 80,-

Alle priser er ca. priser i danske kroner. De fleste vine der fås i Netto kan også købes i Bilka/Føtex - normalt dog til lidt højere priser.

Høkassen

Til Høkasse kan bruges en almindelig Trækasse med tætsluttende Laag. Kassen udfores med sammenkrøllet Avispapir, der skal fylde hele Kassen, saa Gryden, naar den sættes ned, selv former Fordybningen. Gryden dækkes med flere Lag sammenlagte Aviser, og Laaget lægges på Høkassen.
Det kan i mange Tilfælde være praktisk at bruge Høkassen, enten for at spare paa Brændselsmaterialer, eller hvis Husmoderen vil aflastes for en Del af Tilsynet med Mad, der kræver langvarig Kogning.
Det er en Hovedregel, at Mad der skal sættes i Høkasse, først skal have en Forkogning. Gryden maa pakkes saa hurtigt ned i Høkassen, at Maden ikke er gaaet af Kog.
Man kan bruge Høkassen til Eftermørning af Kød, Gryn, nogle ganske enkelte Grønsager, f. Eks. Rødbeder og uskrællede Kartofler, derimod aldrig til skrællede Kartofler. Sødmælk maa ikke sættes i Høkasse.
Stiller man Suppe med Urter og Kød, der kræver flere Timers Eftermørning i Høkasse, bør man, efter ca. 2 Timers Forløb, tage Gryden op af denne, da Temperaturen i Gryden ret hurtigt synker ned til at saadant Minimum, at Bakterier vil kunne trives særligt godt deri, og dette maa fremfor alt undgaas. Derfor anbefales det, ved ovennævnte Ret atter at bringe den paa Kogepunktet før den paa ny sættes i Høkasse for at færdigmørnes (s. 202).