Pastasalat - familieversionKog pasta al dente. Vend mens stadig lun i en dressing af olivenolie,
eddike, salt, peber, paprika og ketchup.
Pastasalat til de voksneKog pasta al dente. Bland den lune pasta i en dressing af balsamisk
eddike, olivenolie, salt, peber og hvidløg. Spagetti carbonaraVi har tidligere undersøgt, hvor navnet kommer fra, og den version jeg
kan huske er, at carbonara betyder kulstøv og at det er det groftkværnede sorte peber,
der skal drysses over retten, der har givet det navnet. Spagetti med kødsovsDen ret vi uden tvivl har spist mest og som også altid er faldet i
børnenes smag er spagetti Bolognese. Det er på alle måder den ultimative ret:
økonomisk, ernæringsmæssigt og hvad angår arbejdsindsats: |
Om pastaArabisk oprindelse: Nogle siger, at Marco Polo havde pasta med hjem fra sine rejser østpå i slutningen af 1200-tallet, mens andre giver araberne æren. I bogen "La Pasta e La Pizza argumenterer forfatteren Franco La Cecla for, at det var arabere på Sicilien, der fandt ud af at tørre pastaen, så den kunne holde sig. I en tekst fra 1100-tallet skriver geografen Edsiri om en fabrik, der laver tørret pasta i nærheden af Palermo. Kilde: www.italy.dk/mad/pasta00.htmIndkøb: Pasta kan købes overalt og det kan godt betale sig at undgå de allerbilligste slags. Både FDB og Dansk Supermarked har deres egne mærker, der er ganske gode og kan købes til fornuftige priser. God pasta produceres bl.a. af:
Pasta i specielle udformninger (fx julemotiver) bør undgås. Frisk pasta eller specialiteter kan være gode varianter, men de almindelige, tørre pasta er for mig stadig nr. 1. Kogning: Jeg må indrømme, at jeg slet ikke kan få kogetiderne på poserne til at stemme. Derfor er det efter min mening ikke andet at gøre end løbende at smage på pastaen, så de får den rette konsistens al dente med bid! Om balsamisk eddikeBalsameddike produceres ved at koge druemosten i åbne kar over åben ild. Druesorten er omkring Modena, som er balsam-eddikkens højborg, den sukkerholdige hvide Trebbiana drue. Mosten får ikke lov til at gære, men bliver filtreret og kogt meget langsomt ind, til den opnår den ønskede konsistens. Mellem 30 til 70 procent af mosten fordamper under kogningen. Den kogte druemost filtreres, afkøles og så begynder de mange års lagring på træfade. Kilde: www.italy.dk/mad/aceto0901.htm Om peberPiper nigrum hører til en typisk slyngplantefamilie. Den stammer fra Malabarkysten i det østlige Indien. Peber nåede til Europa ad landevejen allerede i antikken, hvor det foruden som krydderi også blev anvendt som betalingsmiddel. Piper nigrum giver ikke kun sort peber, men også grøn og hvid peber. Sort peber får først sin farve, når de endnu ikke helt moden, grønne bær tørres i solen. Hvid peber fås af helt modne bør, der har en let rødlig farve. Men her fjernes skalle, før bærrene tørres i solen. Kilde: Jill Norman. Krydderier fra rødder & frugter. Høst & Søn.I min peberkværn som jeg har arvet af min bedstemor og som er en rigtig mølle, der kan producere store mængder friskmalet peber bruger jeg gerne en blanding af sort og hvid peber, men jeg synes, at den hvide er at foretrække i lyse retter, samtidig synes jeg, at den har en lidt finere, "spidsere" smag. |