Ti påstande om vin

Vinavisen har samlet ti påstande om vin - det er så fornuftigt, at jeg selv kunne have skrevet det, derfor gengives det her:

Man hører jo så meget. Og det er ikke alt, hvad man hører, der er rigtigt. Heller ikke når det gælder vin. Her har vi noteret ti påstande, som vi har hørt:

En ung rødvin skal trækkes op to timer før måltidet, så den kan få luft.

    Nej, det hjælper ikke. Overfladen i flaskehalsen er kun 2 cm², og det giver ingen adgang for luftens ilt. Plask den meget hellere over i en bred karafel.

Når en flaske først er trukket op, skal den drikkes med det samme.

    Nej, det er slet ikke nødvendigt. Sæt proppen i flasken og flasken i køleskabet. Så kan vinen sagtens holde sig et døgn eller to.

Rødvin skal serveres ved stuetemperatur og hvidvin køleskabskold.

    Ikke helt galt, men rødvinen bør ikke være mere end 16-18 grader, og gode hvidvine folder sig først rigtigt ud ved 10-12 grader.

Man skal drikke rødvin til rødt kød og hvidvin til hvidt kød.

    Nej, der er vide spillerum, og man kan sagtens drikke fx en fadlagret Chardonnay til en rød bøf. Men ikke en muskuløs sicilianer til en souflé.

Det er godt at gemme flasker over komfuret i køkkenet.

    Nej, vin skal højst opbevares en uges tid i køkkenet - og ikke lagres hverken over komfur eller køleskab, som det af og til gøres på smarte køkkenbilleder.

En vinkender bruger flere penge på vin end på mad.

    Nej, jo mere man ved om vin, desto bedre er man i stand til at købe kvalitet til en billigere pris.

Al vin bliver bedre med alderen og jo ældre, desto bedre.

    Nej, de allerfleste vine er skabt til at blive drukket her og nu. Kun store (rød)vine med garvesyre har potentiale til at blive lagret. Og som regel kun i en begrænset række år.

Jo dyrere vin, desto bedre.

    Nej, de bedste vine er dem, du kan lide, til den pris, du har råd og lyst til at betale.

Man kan bevare boblerne i champagne, hvis man stikker en sølvske i halsen (på flasken).

    Nej, det er noget sludder. Det virker ikke. Men rådet står faktisk i flere vinbøger.

Propsyg vin er lige til at hælde i vasken.

    Nej, hæld al vin tilbage i flasken og få den byttet i forretningen.