Fra havet

Stegte rejer i skal

Når der virkeligt skal være fest (fx til Nytår), så køber vi de største skalrejer vi kan komme i nærheden af [det er typisk i delikatesseafdelingerne – ISO i København var virkelig god og Aldi i Tyskland har nogle fine, megastore frosne rejer].

Varm noget olie på en pande med snittet hvidløg – det skal ikke være for varmt, når hvidløgen begynder at tage farve fjernes den fra olien og kasseres. Herefter varmes olie op til højeste temperatur og rejerne kommer i. De skal steges ca. 2 min. på hver side. Drys med groft havsalt og server med en let icebergsalat, ciabattaboller og citron.

Dertil drikkes som de eneste rigtige en tør mousserende vin – champagne, sekt eller cava – alt andet ville være en forbrydelse.

"Det er bedre end sex!", plejer Helle at sige.

Tun

Jeg har det svært med fisk, det vil jeg gerne indrømme. Jeg er sart overfor ben og den meget intense fiskesmag, der kan forekommer, dog typisk når fisken er tilberedt forkert eller er for gammel.

Det var derfor for mig en åbenbaring, da jeg første gang fik serveret tun – faktisk foretrækker jeg i dag en go grillet/stegt tunsteak fremfor en oksebøf. En yderligere fordel er at det stort set er umuligt at ødelægge en tunsteak:

Bed fiskehandleren om at skære fileterne i pæne, tykke skiver (2-3 cm), tør fileterne med et styk køkkenrulle og drys med havsalt og groftkværnet sort peber.

Steg 2-3 minutter på hver side og server med nye kartofler og grønne bønner.

iTun er velegnet til grill – enten som fileter eller som del af et fiskespyd.

Menuer anno 1940

Jagtmiddag

Kastanjesuppe

Farseret Gedde med Peberrodsflødeskum

Fasan med franske Kartofler og Bladsalat

Appelsinkage 

Herremiddag

Gule Ærter kogt på sprængt Gaas

Haricots verts med Ost

Oldemors Æbleskiver

Ungt selskab med dans

Champignons og Spinat paa Selleri

Kalvefilet med franske Kartofler og Agurkesalat og Kompot

Eidammerboller fyldt med Flødeis

 Daabsmiddag

Skildpaddesuppe

Laks med Sauce Hollandaise

Kalveryg surprise

Oste-Medailler

Marengskage med Appelsinis

Om at grille

Vi er alle meget begejstret for at grille. Det hænger nok ikke kun sammen med smagen, men også med, at det er noget mere afslappende at sidde udenfor på terrassen i dejligt solskinsvejr og grille. (Jeg har i flere år gerne villet lave en statistik om hvor mange gange vi griller, fordi jeg tror, at det vil være en reel afspejling af, hvor godt vejret rent faktisk har været – grilldage i stedet for graddage. I år er jeg så begyndt.)

Kød: Næsten alt kød kan bruges på grill:

  • Kylling eller kalkun – marineret i olie, chili, salt og hvidløg og gerne på spyd sammen med peberfrugt og løg.
  • Forkogte kyllingelår.
  • Oksekød.
  • Svinemørbrad – i skiver eller hel svøbt i bacon – bliver forholdsvis hurtigt færdig.
  • Pølser: de fleste danske pølser er ikke særlig velegnet til at blive grillet, fordi de er lavet af finthakket kød (hvis man er heldig) og blandet med fedt og mel og herefter kogt eller røget. Disse pølser vil som regel sprække når de bliver grillet. Bedst egnet er rå pølser, med grofthakket kød og fedt, der så kan "arbejde" på grillen. De bedste vi har fundet er små Nürnberger fra Aldi, de fås dog vist nok ikke mere i Danmark, men kun i Tyskland.
  • Græske frikadeller

Fisk: Prøv et fiskespyd med tun, laks og store skalrejer.

Grøntsager: De fleste grøntsager kan grilles, vi har haft stor succes med:

  • Gulerødder og løg.
  • Champignons (teknisk set vel ikke en grøntsag, men dejlig på grillen – også fyldt, hvis man kan få fat i nogle af de helt store).
  • Majs på kolben – det er helt fantastisk lækkert og skal prøves!
  • Squash/courgetter/zucchini.

i Det er en god idé at vende grøntsagerne i en marinade af olie og soja sauce og pensle løbende. De er i øvrigt nemmest at styre, når de er på spyd.